TegnKort egner seg godt til det daglige arbeidet med språkstimulering i barnehagen. Se udir.no/rammeplan for barnehagen/språkveileder.

Det er bildene med ensfarget bakgrunn som kan vekkes til live med web-appen Statped AR. Til hver aktivitet er det også en side med et mer utfyllende bilde av situasjonen, samt tre tegnillustrasjoner relevant for den aktuelle situasjonen.

Tegnillustrasjonene som benevner aktivitetene er tegnet for barn og har fått en sentral plass på siden. Intensjonen er at de skal bidra til at barna blir nysgjerrige på tegnene. Hva de betyr, og hvordan de utføres. Kanskje vekkes lysten til å utføre tegnene selv. For de som ikke har norsk tegnspråk som et av sine språk, er det kanskje spennende å si noe uten lyd.

TegnKort henviser til tegnbanken.no for å kunne se tegnene presentert som video. Tegnbanken er et læringsverktøy der en kan få opp lister av enkelttegn i ulike format som video, foto og tegnillustrasjoner. Grunnen til at vi har valgt denne løsningen og ikke web-appen Statped AR for avspilling av tegnillustrasjonene, er at vi ønsker at barnehager og skoler skal bli kjent med Tegnbanken.
Med Tegnbanken kan barnehager og skoler lage sitt eget tegnspråkmateriell. De kan kopiere enkelttegn og lime dem inn i andre programmer. Videofilene kan lagres og settes inn i andre program, som for eksempel Power Point. Det finnes også en enkel editor der en kan skrive tekst og velge tegnillustrasjoner til teksten.
Både rammeplan for barnehagen og veilederen «Språk i barnehagen – Mye mer enn bare prat» vektlegger kommunikasjon og språk. Språkutviklende samtaler der det er tid til refleksjon om både språk og innhold betegnes som en grunnleggende aktivitet for språktilegnelse og læring. Tilnærmingen til språktilegnelse er at barn lærer språk best gjennom å være språklig aktive, og at barnehagen kan fremme god språkutvikling gjennom de vanlige aktivitetene i barnehagehverdagen. Dette gjelder selvsagt også for barn som skal tilegne seg norsk tegnspråk som et av sine språk.
Med kjente aktiviteter fra hverdagen skulle TegnKort egne seg godt til språkutviklende samtaler på tegnspråk, men for å lykkes må personalet ha høy språkkompetanse i norsk tegnspråk og gode kommunikasjons-strategier slik at de blir gode samtalepartnere og språkmodeller for barna.
Barnehager som ikke har voksne med tegnspråkkompetanse, kan selvfølgelig bruke Tegnkort for å skape nysgjerrighet om tegnspråk hos barn som ikke har norsk tegnspråk som sitt språk. Men skal disse barna få kjennskap til og litt ferdigheter i norsk tegnspråk, er det behov for voksne med den kompetansen som løftes frem i avsnittet over.
Hvordan virker den?
AR-teknologi: TegnKort og web-appen Statped AR
Bruk web-appen Statped AR, åpne og skann bildene med ensfarget bakgrunn.
Når bildet er skannet, trenger du ikke holde nettbrettet/mobilen foran bildet.