Hopp til hovedinnhold
NETTRESSURS

Israel- og palestinakonflikten

Konflikten mellom Israel og Palestina er omfattende, vanskelig å forstå og uten åpenbar varig løsning. FN-sambandets informasjonsside om konflikten får du her oversatt til tegnspråk, sammen med noen utvalgte videoressurser fra Elevkanalen.

Gå til nettressurs

Om ressursen

Kategori: Nyeste , Digitalt
Fag: Historie, Samfunnsfag

Israel og Palestina er i konflikt. Konflikten handler først og fremst om et landområde, og hvem som skal ha rett til å eie og kontrollere dette området. Historisk sett har begge parter kulturelle og religiøse røtter her. FNs-delingsplan fra 1947, og Israels selvstendighetserklæring i 1948, markerer startskuddet for Israel – Palestina som en nasjonalkonflikt. Konflikten handler hovedsakelig om kontroll over landområdene i Israel og de palestinske områdene som Gazastripen og Vestbredden. Konflikten har ført til store internasjonale spenninger og mye uro. Både Israel og palestinerne har sine støttespillere og kritikere rundt om i verden. Konflikten mellom Israel og Palestina er vanskelig og komplisert, og kan derfor være vanskelig å forstå.

Her kan du se en tidslinje som viser bakgrunnen for konflikten. Tidslinjen er hentet fra FN sambandets nettsted, og oversatt. Videoressurser fra Elevkanalen er med som et tillegg og viser nyhetssendinger om konflikten.

Merk at ressursen er en tredelt tidslinje; 1880 – 1947, 1947 – 1991 og 1993 – 2023. Inndelingen er basert på faser i konflikten:

  • 1880 – 1947: Konfliktens bakteppe
  • 1947 – 1991: Etter FNs delingsplan
  • 1993 – 2023: Etter Osloavtalene

De ulike delene består av et ulikt antall videoer. Du navigerer deg mellom disse ved å klikke på piltasten som ligger under videovinduet, sammen med en oversikt over antall videoer på den aktuelle siden.