Hopp til hovedinnhold
NETTRESSURS

Eidsvoll 1814 – omvisning med tolk (ungdomstrinnet)

Eidsvoll 1814 tilbyr omvisninger for skoleklasser og i denne ressursen tar en av museets guider oss med på en historisk reise med omvisningen «Et modig oppgjør».

Gå til nettressurs

Om ressursen

Kategori: Digitalt, Årshjul: August - Juli
Fag: Samfunnsfag


I «Eidsvoll 1814 – omvisning med tolk» får vi en guidet tur gjennom Eidsvollsbygningen. Etter å ha vært i union med Danmark i over 400 år, ble Norge i januar 1814 gitt til Sverige i krigsbytte. Våren 1814 gjorde nordmennene opprør mot dette. De ville ha sin egen grunnlov – og bestemme over sin egen framtid. I omvisningen «Et modig opprør» tar guiden oss med på en reise 200 år tilbake i tid – til vårdagene i 1814.

Vi får også treffe Christian Magnus Falsen, som forteller hvordan Eidsvollsmennene jobbet for at Norge skulle få sin første, og eneste grunnlov. Det krevde mot å skulle legge grunnlaget for et selvstendig og demokratisk Norge. Guiden tar oss også med til kjøkkenet nede i kjelleren der tjenerskapet arbeidet og bodde. Kokkas fortelling om livet i kjelleren gir oss et innblikk i de store sosiale forskjellene i landet på begynnelsen av 1800-tallet.

I området rundt Eidsvollsbygningen er det hengt opp plakater som omhandler viktige hendelser i utviklingen av demokratiet i Norge. I denne nettressursen finner du disse milepælene presentert på tegnspråk med norsk tale.

Total spilletid omvisning: ca. 50 minutter

Total spilletid milepæler: ca. 15 minutter