Hopp til hovedinnhold
NETTRESSURS

Eidsvoll 1814 – omvisning med tolk (barnetrinnet)

Eidsvoll 1814 tilbyr omvisninger for skoleklasser og i denne ressursen tar en av museets guider oss med på en historisk reise med omvisningen «17.mai og Grunnloven».

Gå til nettressurs

Se omvisning med tolk

Kategori: Digitalt, Årshjul: August - Juli
Fag: Samfunnsfag

I «Eidsvoll 1814 – omvisning med tolk» får vi en guidet tur gjennom Eidsvollsbygningen. I 1814 hadde Norge vært i union med Danmark i over 400 år, den danske kongen var eneveldig og folket hadde ikke mulighet til å være med å bestemme hvordan samfunnet skulle være. Men fra 1814 skulle dette endre seg, 112 menn fra store deler av landet samlet seg på Eidsvoll for å diskutere Norges fremtid. Guiden gir oss et innblikk i det sterke engasjementet Eidsvollsmennene hadde for Norge og vi får høre om de seks viktige ukene de var på Eidsvoll. Gjennom diskusjoner og spennende samtaler utarbeides Norges første, og eneste, grunnlov – som vi fortsatt feirer 17. mai hvert år.

Omvisningen går gjennom flere rom, og disse rommene er utgangspunktet for menyen i nettressursen. I Vestibylen presenterer guiden en rebusoppgave der vi skal komme frem til et løsningsord. Oppgavene finner du i de rommene som er markert med R i menyen. For å få se bursdagsbarnet, som er Grunnloven, trenger vi løsningsordet når vi møter selveste Christian Magnus Falsen i Konstitusjonskomiteens værelse. Guiden tar oss også med til kjøkkenet nede i kjelleren der tjenerskapet arbeidet og bodde. Kokkas fortelling om livet i kjelleren gir oss et innblikk i de store sosiale forskjellene i landet på begynnelsen av 1800-tallet.

Total spilletid ca. 35 minutter