Visste du at en mann ved navn Andreas Christian Møller var den første i Norge som startet en skole for døve barn? Han regnes som døveundervisningens far, og i 1825 grunnla han Norges aller første døveskole i Trondheim!
Andreas Christian Møller

Om ressursen
Denne modulen om Andreas Christian Møller er den første i serien Døves kultur og historie. Her finner du spennende fakta og oppgaver om Møller, og alt innholdet er tilpasset både barnehagebarn og elever i grunnskolen. Enkelte oppgaver er mulig å løse fysisk og har derfor utskriftsvennlige versjoner:
Dette tverrfaglige læremiddelet formidler historien om Andreas Christian Møller – en sentral skikkelse i norsk døvehistorie og grunnlegger av Norges første døveskole. Gjennom tre alders- og nivåtilpassede filmer presenteres Møllers liv og virke, fra barndommen i Trondheim til utdanning i København og etableringen av døveskolen i 1825.
Faglig sett gir filmene innsikt i:
Historie (døvehistorie)
Språk og kommunikasjon (tegnspråk, språkutvikling, rett til utdanning)
Etikk og refleksjon (inkludering, likeverd, identitet og kamp for rettigheter)
Les mer om oppgavene og alternative undervisningsaktiviteter her: Andreas Christian Møller
Læreplan norsk tegnspråk:
Kompetansemål etter 2. trinn
- avlese og oppleve skjønnlitteratur og sakprosa på tegnspråk og samtale om innholdet.
- utforske hvordan valg av tegn og mimikk gir forskjellig mening i tegnspråktekster
- beskrive, fortelle og gi uttrykk for egne meninger på norsk tegnspråk
Kompetansemål etter 4. trinn
- samtale om trekk i døves historie og gi eksempler på hvordan tegn oppstår
- utforske og presentere norsk tegnspråks opprinnelse
- beskrive, fortelle og gi uttrykk for egne meninger på norsk tegnspråk
Kompetansemål etter 7. trinn
- gjøre rede for sentrale utviklingstrekk i døves historie
- beskrive, fortelle, argumentere og reflektere i muntlig samhandling og skriftlig tekstskaping
- bruke fagspråk i samtaler om tegnspråktekster
- utforske og reflektere over sammenhengen mellom språk og identitet
Kompetansemål etter 10. Trinn
- informere, analysere, reflektere og argumentere i ulike sjangre og for ulike formål
- utforske og greie ut om andre lands tegnspråk og deres påvirkning på norsk tegnspråk
- utforske og diskutere hvordan tegnspråktekster framstiller unges livssituasjon
- bruke fagspråk i diskusjoner, spontane samtaler og i skriftlige og muntlige presentasjoner om tegnspråkfaglige emner
Vg1 studieforberedende utdanningsprogram
- Reflektere over innhold, form og formål i ulike tegnspråktekster
- Utforske og bruke mulighetene digitale ressurser gir for tegnspråklig samhandling med andre
- Drøfte tegnspråklig kultur og identitet lokalt og globalt
- Utforske og sammenligne tegnspråkets situasjon i de nordiske landene, og drøfte hvordan det er å leve som tegnspråklig i dag
- Bruke et presist tegnforråd i muntlig samhandling med andre
Rammeplan for barnehagen:
Barnehagen skal fremme læring
I barnehagen skal barna oppleve et stimulerende miljø som støtter opp om deres lyst til å leke, utforske, lære og mestre. Barnehagen skal introdusere nye situasjoner, temaer, fenomener, materialer og redskaper som bidrar til meningsfull samhandling. Barnas nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær skal anerkjennes, stimuleres og legges til grunn for deres læringsprosesser. Barna skal få undersøke, oppdage og forstå sammenhenger, utvide perspektiver og få ny innsikt.
Personalet skal
- støtte og berike barnas initiativ, undring, nysgjerrighet, kreativitet, læringslyst og tiltro til egne evner
- støtte barnas refleksjoner rundt situasjoner, temaer og fenomener og skape forståelse og mening sammen med dem.
Barnehagen skal fremme kommunikasjon og språk
Barnehagen skal anerkjenne og verdsette barnas ulike kommunikasjonsuttrykk og språk, herunder tegnspråk. Alle barn skal få god språkstimulering gjennom barnehagehverdagen, og alle barn skal få delta i aktiviteter som fremmer kommunikasjon og en helhetlig språkutvikling.
Barnehagens digitale praksis
Ved bruk av digitale verktøy i det pedagogiske arbeidet skal dette støtte opp om barns læreprosesser og bidra til å oppfylle rammeplanens føringer for et rikt og allsidig læringsmiljø for alle barn. Ved bruk av digitale verktøy skal personalet være aktive sammen med barna. Samtidig skal digitale verktøy brukes med omhu og ikke dominere som arbeidsmåte.
Kommunikasjon, språk og tekst:
I barnehagen skal barna få mulighet til å erfare ulike formidlingsmåter av tekster og fortellinger, som kilde til estetiske opplevelser, kunnskap, refleksjon og møter med språk og kultur. Personalet skal invitere til utforsking av både muntlige språk og skriftspråk.
Barnehagen skal bidra til at barna
- uttrykker sine følelser, tanker, meninger og erfaringer på ulike måter
- møter et mangfold av eventyr, fortellinger, sagn og uttrykksformer
- opplever spenning og glede ved høytlesning, fortelling, sang og samtale
Personalet skal
- synliggjøre språklig og kulturelt mangfold, støtte barnas ulike kulturelle uttrykk og identiteter og fremme mangfold i kommunikasjon, språk og andre uttrykksformer
- invitere til ulike typer samtaler der barna får anledning til å fortelle, undre seg, reflektere og stille spørsmål
Nærmiljø og samfunn
Barnehagen skal bidra til kunnskap om og erfaring med lokale tradisjoner, samfunnsinstitusjoner og yrker slik at barna kan oppleve tilhørighet til nærmiljøet. Kulturelt mangfold, ulike levevis og ulike familieformer er en del av fagområdet.
Personalet skal
- gi barna like muligheter, fremme likestilling og motvirke diskriminering, fordommer, stereotypier og rasisme
- gi barna forståelse av at samfunnet er i endring, og at de inngår i en historisk, nåtidig og fremtidig sammenheng
Nivådeling av språk og formidling i de tre filmene
Barnehage og 1.–2. trinn
-
Formidling: Historien fortelles på en enkel og visuell måte med en tydelig formidler som henvender seg direkte til barna.
-
Språk: Tilpasset førskolealder med korte setninger, enkle ord og tydelig struktur.
-
Støtteverktøy: Tilleggsressurser som fargeleggingsark, memory-spill og utskriftsvennlige illustrasjoner gir muligheter for sansemotorisk læring, samtaler og begrepsutvikling.
-
Bruk i undervisning: Egner seg godt til bruk i samlingsstund, temauker eller prosjekter. Aktivitetene kan tilpasses barns språknivå men kan kreve støtte fra en voksen.
3.–4. trinn og 5.–7. trinn
-
Formidling: Mer fortellende og dialogbasert, med TegnAI som en "kunstig intelligens-venn" barna kan lære sammen med.
-
Språk: Lett tilgjengelig, men med større faglig dybde. Inkluderer begreper som "pioner", "rettigheter" og "historiske hendelser".
-
Bruk i undervisning: Filmens spørsmål og refleksjonsoppgaver kan brukes som utgangspunkt for samtale, skriveoppgaver, dramatisering eller arbeid med historiske kilder. Elevene får utfordringer på sitt nivå gjennom differensiering i oppgavene.
Ungdomstrinn og videregående
-
Formidling: Dokumentarisk stil, med større vekt på historisk kontekst og kritisk refleksjon. Bruk av begreper som "døvstum" åpner for viktige diskusjoner om språkbruk, identitet og samfunnsendringer.
-
Språk: Mer avansert, med historiske og faglige begreper, samt forklaringer og sammenhenger som krever modenhet og kritisk tenkning.
-
Bruk i undervisning: Filmen fungerer godt som innledning til tverrfaglige temaer som språklige rettigheter, demokrati og samfunnsutvikling. Elevene kan arbeide med refleksjonsoppgaver, diskusjoner eller utforskende skriving.
Læremiddelet er fleksibelt og gir gode muligheter for tilpasset opplæring:
-
Visuell støtte og aktivitetstilpasning (barnehage og småtrinn): Kombinasjonen av film, samtale og praktiske aktiviteter gjør det lettere å nå barn med ulike behov og språkkompetanse.
-
Spørsmål og refleksjon (mellomtrinnet): Engasjerende spørsmål gjennom filmen gir elevene mulighet til å samtale og undre seg i fellesskap, på ulikt språklig nivå.
-
Faglig dybde og kritisk tenkning (ungdom og videregående): Elevene får utfordret sin evne til å analysere historiske endringer og drøfte verdier og rettigheter.
Tverrfaglige tema i undervisningen
Læremiddelet om Andreas Christian Møller dekker kompetansemål i tegnspråkfaget på alle nivåer og egner seg godt for tverrfaglig arbeid. Det knytter seg særlig til de tverrfaglige temaene Demokrati og medborgerskap samt Folkehelse og livsmestring.
Demokrati og medborgerskap
Dette temaet skal gi elevene innsikt i demokratiets verdier, spilleregler og betydning for samfunnet. Gjennom undervisningen lærer elevene om sammenhengen mellom demokrati og grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet, stemmerett og organisasjonsfrihet. De skal forstå individets rettigheter og plikter i et demokratisk samfunn, samt viktigheten av politisk deltakelse og medborgerskap.
Arbeidet med Andreas Christian Møller kan bidra til at elevene reflekterer over hvordan døve og hørselshemmede har kjempet for sine rettigheter i samfunnet, og hvordan språklige og kulturelle minoriteter er en del av demokratiet. Elevene vil også få mulighet til å diskutere hvordan demokratiet utvikles og vedlikeholdes, samt hvordan de selv kan bidra som aktive medborgere.
Folkehelse og livsmestring
Dette temaet handler om å gi elevene kompetanse til å ta ansvarlige livsvalg og fremme god psykisk og fysisk helse. Identitet, selvbilde og mestring er sentrale aspekter, spesielt i barne- og ungdomsårene.
Gjennom arbeidet med Møller kan elevene reflektere over hvordan tilgang til språk og kommunikasjon påvirker en persons mulighet til å utvikle en trygg identitet og et godt selvbilde. De vil også få innsikt i hvordan samfunnet kan legge til rette for inkludering og likeverd, samt hvordan hver enkelt kan bidra til et miljø der alle føler seg sett og hørt.
For å støtte undervisningen er det laget veiledning til oppgavene, tilpasset ulike nivåer. I lærerveiledningen finner du konkrete forslag til hvordan du kan gjennomføre arbeidsøkter og integrere oppgavene i undervisningen. Klikk på lærerveiledningen for læremiddel: Andreas Christian Møller for mer informasjon.